بلاکچین و هوش مصنوعی تحولی نوین در پورتال سازمانی نیافام
خدمات بینظیر شرکت دانش بنیان نیافام برای سازمان ها، جام جم گزارش میکند
به گفته بنیانگذار نیافام، یکی از مشکلات مهم در پورتال های قدیمی این است که قابلیت آپدیت ماژول های خود را با استانداردهای نوین به خصوص استفاده از تکنولوژی های روز دنیا مانند هوش مصنوعی و بلاکچین در بحث های مختلف مانند تولید و مدیرت محتوا و... احسان احمدی، مدیر فروش و بازاریابی شرکت نیافام می گوید: «در سال اول دانش بنیان شدن، این محصول از سوی بیش از 30 سازمان بزرگ تهیه شد که موفقیت بسیار بزرگی است.
انوش اوحدی بنیانگذار و مدیر فنی شرکت خدمات انفورمانیک نیافام بیش از 20 سال سابقه در طراحی پورتالهای سازمانی دارد، او و برخی از اعضای فعلی تیم طراحی در نیافام از سال 1380 در رابطه با طراحی انواع پورتالهای سازمانی فعالیت خود را آغاز کردند و در سال 1397 با بررسی اکثر پورتالهای سازمانی فعال در کشور که عموما از سال 80 تا 84 ساخته شدهاند و معمولا هسته بسیار قدیمی داشته و قابلیت مجهز شدن به فناوریهای نوین از جمله هوش مصنوعی را نداشتند تصمیم گرفتند که فعالیت نوینی را در این بخش آغاز کنند.
به دنبال حل چه مشکلاتی بودید؟
به گفته اوحدی: یکی از مشکلات بسیار مهم در پورتالهای قدیمی این است که قابلیت آپدیت کردن ماژولهای خود را با استانداردهای نوین فناوری به خصوص استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا مانند هوش مصنوعی و بلاکچین در بحثهای مختلف مانند تولید و مدیرت محتوا و... را نداشته و همچنین استانداردهای به روز امنیتی روی آنها قابل پیادهسازی نیست به طور مثال انواع استانداردهای ایزویی که در طراحی چنین سیستمهای وجود دارد برای این هستههای قدیمی قابل استفاده نیست. میشود گفت که از سال 1380 تا اکنون و در این بیست سال، تغییرات بسیاری در دنیای فناوری و روشهای انجام کارها اتفاق افتاده است.
به چه صورت این کار را آغاز کردید؟
اوحدی: در سال 97 جمعی از متخصصین با تجربه در طراحی وب و برنامه نویسی در کنار هم جمع شدند، دو تیم تشکیل شد یکی ویژه کار برروی هوش مصنوعی و الگوریتمهای مختلفی که در یک پورتال سازمانی قابل استفاده باشد. مانند پردازش تصویر و شناسایی خودکار اشخاص در تصاویر و تگ کردن آنها، بحث تبدیل متن به گفتار فارسی، پردازش زبان طبیعی و تیم دیگری هم شروع کرد به طراحی هسته پورتال با ویژگیهای جدید. در نهایت محصولی خلق شد حاصل تجربه سالیان و به روز و قدرتمند با تکنولوژی روز، تعاملی و واکنشگرا که بسیاری از نیازهای آینده سازمانها هم در آن پیش بینی شده است.
اسپریت پورتال، اولین پورتال هوشمند سازمانی است که موفق شد به دلیل خلاقیتها و نوآوریهای ارزشمندی که در آن اتفاق افتاد به خصوص فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی، دانش بنیان شود و در طی مدت کوتاهی بسیاری از سازمانها، وزارتخانهها و نهادهای دولتی، دانشگاهها و سازمانهای بزرگ به آن مجهز گشته و اصلی ترین شاه راه ارتباطی درون و برون سازمانی خود را به دست اسپریت پورتال و مجموعه نیافام سپردند.
به طور کل چرا باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم؟
اوحدی: یکی از مهمترین فناوریها که در حال ایجاد تغییرات بسیاری در زندگی بشر و دنیای کسب کار است هوش مصنوعی میباشد. این فناوری کاربردهای بسیاری به خصوص در بحث تولید محتوا دارد، تحریریه خبر هوشمند یکی از آن موارد بسیار مهم است و هوش مصنوعی در این بخش نقش بسیار مهمی را برای کارشناسان و همچنین برای مخاطبان ایفا میکند. برای کارشناسان، فرایندی که انجام میدهد بحث تولید خودکار محتوا است مانند تولید خلاصه خبر از روی متن، پیشنهاد کلید واژههای مناسب، تبدیل متن به خبر صوتی با تکنولوژی تبدیل متن به گفتار که برای بازدیدکنندگان بسیار جذاب است و همچنین بخشی از استاندارد WCAG برای دسترسپذیری مناسب سایت برای افراد کم توان نیز هست و موارد نوین دیگری مانند تحلیل حس عاطفی مخاطب با بررسی کامنتها که میتواند کمک بسیاری برای سنجش افکار مخاطبان باشد و... چنین ویژگیهایی از موارد مهمی بود که این محصول دانش بنیان به سازمانها ارائه نمود و با استقبال بسیار بالای آنها روبرو گردید.
تا به حال چه موفقیتهایی کسب کردید و چشم انداز شما چگونه است؟
احسان احمدی(مدیریت فروش و بازاریابی شرکت نیافام) میگوید: در طول سال اول دانش بنیان شدن این محصول توسط بیش از سی سازمان بزرگ تهیه شد که یک موفقیت بسیار بزرگ است. همین مسئله باعث شد گامهای بلندتری برداشته شود و در جهت ارتقای موارد امنیتی محصول بعد از دریافت گواهیهای OWASP و استاندارد ISO 15408 از آزمایشگاههای مورد تایید افتا، شروع کردیم به پیادهسازی فناوری بلاکچین در پورتال سازمانی، این تکنولوژی به بالارفتن سطح امنیت در پورتال سازمانی و سامانههای طراحی شده توسط آن کمک بسیاری میکند.
بلاکچین چه مزایایی را برای سازمانهای استفاده کننده از اسپریت پورتال به ارمغان خواهد داشت؟
اوحدی میگوید: فناوری بلاکچین امروزه تاثیر بسیاری در بالا رفتن امنیت و اطمینان در کارایی فرایندها و سیستمها دارد. به طور مثال درخواستهایی که از طرف یک مراجعه کننده در یک سازمان ثبت میشود به طور معمول مجموعهای از فرایندها را طی میکند، توسط کارشناسان مختلف مورد بررسی قرار میگیرد و در هر مرحله تغییرات و دستورات مختلفی بر آن اعمال میگردد. بلاکچین در پورتال سازمانی کمک میکند که هر کدام از فرایندها از نقطه شروع درخواست، هر مرحله را به صورت یک زنجیره در بلاکچین بررسی کرده و با استفاده از توابع رمزگذاری شده هر بلاک را به بلاک دیگر وصل و به این صورت از دخل و تصرف غیر مجاز یا تغییر ناخواسته، سیستم را محافظت کند. در این سیستم هر تغییری به سرعت توسط مدیر قابل شناسایی است و باعث از بیم رفتن زنجیره میگردد. بدین صورت امنیت در سیستمهای مبتنی بر بلاکچین بسیار بالا میباشد.
چطوری نیافام توانسته تنوع خوبی در ارائه خدمات و فروش پورتال خود رقم بزند؟
احمدی در پاسخ به این سئوال که سازمانها و پورتالهای سازمانی، دارای نیازهای بسیار متفاوتی میباشند. هر سازمان نیازمند ماژولهای متعددی است که به نسبت خواستهها باید ساخته و بهینهسازی گردد. نیافام چه راهکاری برای حل این مشکل ارائه کرده است؟ گفت: معمولا به دلیل اینکه نرم افزارها نوشته شده توسط اغلب شرکتها بر اساس نظر کمپانیهای طراحی توسعه داده نشده است و محصولاتی یکسان برای همه مشتریان میباشد، این مورد باعث میشود که کاربران محکوم به استفاده از یکسری ماژولهای از پیش مشخص شده و ثابت باشند. حال فرض کنید حتی به منبع یک نرم افزار هم دسترسی داشته باشید، بررسی و درک حجم بسیار بالای کدهایی که توسط طراحان و توسعه دهندگان یک محصول ایجاد شده است خود پروسهای سخت، نیازمند دانش بالای برنامه نویسی و زمان بر است که هزینههای بالایی خواهد داشت. از طرف دیگر ایجاد تغییر در این کدها، دریافت گواهی نامههای امنیتی و بهینه سازی، کار هر فرد و گروه و سازمانی نیست و میتواند تمامی ساختارهای یک برنامه استاندارد را از بین ببرد و همچنین نیازمند صرف هزینههای بسیار بالای توسعه و گسترش نرم افزار و نیازمند نیروی انسانی متخصص است.
احمدی خاطر نشان کرد که قابلیتهای بسیار مهم و پیشرفته پورتال سازمانی اسپریت پورتال مانند مجموعه ابزارهای ساخت افزونه جهت توسعه قابلیتها و سامانههای تحت وب، فرم ساز پیشرفته، فرایند ساز حرفهای که در کنار گزارش ساز و داشبرد ساز در این سیستم ارائه شده است، اتفاق نوآورانهای را رقم زده است وی افزود امکانات ذکر شده توانسته تمامی نیازهای فعلی و آینده یک سازمان در دنیای وب را پاسخ دهد و همین مهم سبب توجه ویژه بسیاری از سازمانها به محصول شرکت دانش بنیان نیافام گردیده است.
دانش بنیان شدن چه میزان به شما کمک کرده است؟
اوحدی: حمایتهای مادی و معنوی مانند استفاده از وامها، تسهیلات و مشاورههای صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری به خصوص ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان و ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی تاثیر بسیار مهمی در پیشرفت فعالیتهای نیافام داشته است.
منبع : روزنامه جام جم https://jamejamdaily.ir/Newspaper/item/94657
ارسال به دوستان